ŽALUDEČNÍ VŘED

Tzv. peptický vřed se může vyskytnout všude v těle, kam se dostane kyselina chlorovodíková (žaludeční šťávy), tj. jícen, žaludek a dvanácterník. Vřed je naleptání sliznice a vytvoření "kráteru" ve stěně žaludku, jícnu nebo dvanácterníku. Aby se kyselina dostala na "holou" sliznici, musí se narušit ochranná vrstva hlenu. Příčinou může být bakterie Helicobacter pylori, vedlejší účinky užívání některých léků, silný stres, porucha žláz s vnitřní sekrecí, nesprávné fungování jater, ale i dlouhodobě nesprávné (nedostatečné) dýchání, vydatné kouření a pití alkoholu nebo dietní chyby.
Hlavním příznakem existence vředů je pálení v jícnu (pálení žáhy), bolest žaludku po jídle, nevolnost, říhání až zvracení. Úlevu přináší neutralizace žaludečních šťáv antacidem, jedlou sodou, apod. Potíže se projevují kampaňovitě, kdy období klidu střídá období potíží. Krvácení z vředu zabarvuje stolici do černa, narozdíl od krvácení ze střev a konečníku, kdy je krev ve stolici červená. Při zvracení zvracíme tmavou až sytě červenou krev.
Při prudkém rozvoji vředu může dojít i k perforaci stěny žaludku, jícnu nebo dvanácterníku. To se projeví prudkou a trvalou bolestí a silným šokem. V takovém případě je nezbytná hospitalizace.
Důležité pro rekonvalescenci je zabít patogen, popř. odstranit jinou příčinu. V každém případě dieta, zvýšený příjem betakarotenu, vitamínu C, dýňových semen (zinek), kukuřice, ořechů (měď).