Minerály jsou anorganického původu, lidský organismus si je sám neumí vyrobit, a proto je musíme pravidelně do organismu doplňovat. Pro správnou mineralizaci organismu je důležitý nejen dostatečný obsah a poměr minerálů v nápojích, potravě a doplňcích stravy, ale také schopnost organismu potřebné minerály ze stravy přijmout. Na schopnosti "vychytávání" minerálů se podílí stav zažívacího traktu a látkové výměny, a potom pitný režim (voda je nejdůležitějším rozpouštědlem a nosičem minerálů a stopových prvků v těle) a forma přijímaných minerálů. Nejsnáze vstřebávanou a využitelnou formou minerálů je koloidní forma nebo chelátová forma minerálů.
Nezapomeňte, že nedostatečný obsah daného minerálu v našem těle může být zapříčiněn nejen jeho nedostatečným příjmem a vstřebáváním, ale také jeho nadměrnou spotřebou/vylučováním. V takovém případě je důležité zjistit příčinu tohoto stavu a nejen ho ve zvýšené míře doplňovat. V pozdním věku se snižuje schopnost organismu ze stravy vstřebávat pro organismus nezbytné živiny, včetně minerálů a vitamínů. Rovněž v období růstu, při rekonvalescenci po nemoci, úrazu nebo při velké fyzické námaze, sportovním výkonu a stresu je vhodné doplňovat přechodně vyšší potřebu minerálů, stopových prvků, vitamínů a ostatních živin. Z našich prostředků k tomu slouží tablety FYROSAN ZINEK, FYROSAN VÁPNÍK, FYROSAN HOŘČÍK, FYROSAN HOŘČÍK+VÁPNÍK, FYROSAN VÁPNÍK+HOŘČÍK, FYROSAN Z a PITNÁ RAŠELINA, které obsahují ve vhodné formě všechny minerály nezbytné pro naše tělo.
Minerál Význam Projevy nedostatku Největší výskyt
DRASLÍK Správná činnost svalů, stimuluje duševní činnost, nezbytný pro funkci mnoha enzymů
(denní příjem 2 až 5 gramů, z čehož 3 gramy ihned vyloučíme ledvinami)
Svalová slabost, nevolnost, otoky, hypoglykemie, hučení v uších, zácpa, nespavost, poruchy srdečního rytmu, při velkém nedostatku až zástava srdce Sojová mouka, fazole, petržel, rajčata, rozinky, grapfruity, slunečnicová semena (předávkování je nebezpečné!!!)
FLUOR Zuby, sklovina
(nové studie poukazují na škodlivost fluoru ve spojení s hliníkem pro lidský organismus (Alzheimer, demence, oslabení ledvin)
Zvýšená kazivost zubů Plody moře, fluorované zubní pasty, čaj, coca-cola
FOSFOR S vápníkem rozhoduje o stavbě kostí a zubů (v nich uloženo až 80% zásob v těle). Účastní se biochemických reakcí (transport mastných kyselin a tuků), podílí se na syntéze fosfolipidů (lecitin) a na přenosu nervových impulsů. Je velmi důležitý pro funkci mozku a nervů Křivice, lomivost kostí a zubů, únava, bolesti a ztuhlost kloubů, náchylnost k infekcím, ztráta chuti k jídlu. (denně 0,5-1,2 g. V poměru 1:1 s vápníkem!) Ryby, ořechymák, žloutek, droždí
HOŘČÍK Stavba kostí a buněčná aktivita. Citlivost nervů a svalů. Je nepostradatelný pro metabolismus enzymů, podporuje činnost cca 300 enzymů, má význam při spalování sacharidů a tuků a při tvorbě bílkovin a nukleových kyselin. Omezuje srážení krve, podílí se na obraně těla proti některým nemocem. Reguluje srdeční činnost a svalové kontrakce, chrání nervy a pomáhá tělu využívat vitamíny C a E a přeměňovat glukózu na energii. Má významnou roli při vzniku estrogenů, činnosti žaludku, střev a močového měchýře. Je to silný antistresový činitel, působí protialergicky, protizánětlivě a antitoxicky Zvýšené riziko srdečních onemocnění a cukrovky, nepravidelné bušení srdce, únava, nervozita, třes, svalové křeče

(tělo obsahuje 20 až 30 g hořčíku, z toho je 50 až 70% uloženo v kostech)
Mák, ořechy, mandle, ovesné vločky, banán, maliny, ostružiny, kiwi, jahody, Magnesia, FYROSAN HOŘČÍK
CHLÓR Reguluje osmotický tlak v buňkách, společně se sodíkem a draslíkem zajišťuje správnou viskozitu krve Vypadávání vlasů, defekty nehtů
(denně kolem 9 g)
užitečný jen v organické formě (zelenina, obilniny, sýry)
CHRÓM Metabolismus sacharidů a působení inzulínu, tělesný růst a imunita Kornatění tepen, vznik cukrovky, úzkostné stavy, snížení metabolismu aminokyselin, zvýšení hladiny triglyceridů a cholesterolu Kvasnice, řeřicha, telecí játra, plody moře
JÓD Učast na tvorbě hormonů štítné žlázy. Urychluje metabolismus živin, zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů. Zklidňuje nervy a zlepšuje mentální funkce (denně 0,1-0,3 g) Zvětšená štítná žláza, struma, útlum duševní a fyzické činnosti, matné, suché, lomivé a šedivějící vlasy, ekzémy višně, třešně, čokoláda, mořské ryby, mořská sůl, cibule, mořské řasy
KOBALT Je součástí vitamínu B12, hraje velkou rolil v procesu krvetvorby a jako aktivátor enzymů. Vychytává železo při krvetvorbě a jód při syntéze hormonů štítné žlázy. Denní potřeba 5-10 , při chudokrevnosti 50-150 mikrogramů. Únava, chudokrevnost, předčasné šedivění, opožděný růst Luštěniny, maso, listová zelenina, ovoce
KŘEMÍK Nezbytný pro růst organismu, zpevňuje cévy a kosti. Má vliv na správnoou tvorbu pojivových tkání a chrupavek. Je velmi důležitý pro krásnou a zdravou pleť, nehty a vlasy Vypadávání vlasů, lámavost nehtů, sklon k zánětům a ke krvácení, kožní choroby, proleženiny, suchá kůže, zánět dásní Syrová cibule, přeslička rolní
MANGAN Mineralizace kostí, metabolismus živin, součást enzymů, řádná krvetvorba
(denně 0,25 mg/kg)
Poruchy motoriky a rovnováhy, únava, předčasné šedivění, poruchy paměti, zvýšená nervová dráždivost, hučení v uších, závratě Jeřabiny, borůvky, čaj, řeřicha, paprika, ořechy, listová zelenina
MĚĎ Tvorba červeného krevního barviva, podpora metabolismu železa, tvorba myelinového obalu nervových vláken a nezastupitelný podíl na buněčném dýchání, ochrana před rakovinou žaludku a padání vlasů
(denně cca 2 mg)
Chudokrevnost, únava, poruchy srdečního rytmu, vysoký krevní tlak, neplodnost, lomivé vybledlé vlasy, vysoký LDL a nízký HDL cholesterol, otoky, pravděpodobně vznik revmatické artritidy Ořechy, kukuřice, sója, oves, švestky, luštěniny
MOLYBDEN Součástí enzymů, reguluje metabolismus mědi, fixuje fluor v zubech (denně cca 0,5 mg) Anémie, astma, kazivost zubů, infekce močového měchýře, deprese, impotence Listová zelenina, luštěniny
SELEN Součástí enzymů, společně s vitamínem E odstraňuje volné radikály a peroxidy (významný antioxidant) a chrání před negativním působením těžkých kovů. Ovlivňuje krevní tlak a brání kornatění tepen. Podporuje správnou funkci srdce, zvyšuje imunitu. Cukr totálně ničí selen v organismu!!! Zvýšené riziko rakoviny, snížení odolnosti organismu, lupy, žlutě nebo šedivě zbarvené kousky suché kůže, kožní záněty, svalová slabost a únava
(denně aspoň 10 mg)
Mořské ryby, játra, tuňák, luštěniny, cibule, česnek, kukuřice, žloutek
SÍRA Součást bílkovin, a to aminokyselin cysteinu, methioninu a taurinu a vitamínu B1. Podílí se na detoxikaci organismu
(denně cca 200 mg)
Lomivost vlasů a nehtů, rozvoj alergií, vyšší pravděpodobnost arteriosklerózy, artritidy, ale i zácpa, záněty, kandidózy a vředy Maso, vejce, cibule, česnek, ořechy, ryby
SODÍK Přenos nervových impulsů. Vyšší příjem sodíku ve formě soli zapříčiní vysoký krevní tlak, dochází k přetížení ledvin a ztrátám draslíku
(denně 5 až 15 g, při vysokém tlaku jen 1 g!!)
Porucha trávení sacharidů, neuralgické bolesti, svalové křeče lýtek a prstů nohou, ztráta chuti k jídlu, žízeň, únava Sůl, mrkev, cibule, kyselé zelí, eidam, tuňák v konzervě
VANAD Mineralizace kostí, metabolismus živin, základ některých enzymů, přenos sodíku buněčnou stěnou. Význam při syntéze hemoglobinu Chudokrevnost. Z potravy se vstřebá pouze 5 až 10%. Rostlinné oleje, ryby, olivy, celozrnné obiloviny
VÁPNÍK Stavba a tvrdnutí kostí a zubů, procesy ve všech tělesných buňkách, kdy řídí vstup a vylučování látek do a z buněk. Reguluje srážlivost krve a citlivost nervů a svalů. Podílí se na ochraně proti zánětům a infekčním zárodkům. Na přítomnosti vápníku závisí mnoho procesů látkové výměny. Ze střeva do krve se vstřebává za pomoci vitamínu D. Vápník při mnoha procesech v těle působí proti působení hořčíku - vzájemně se ovlivňují Křivice u rostoucího organismu, řídnutí a lomivist kostí u dospělých (osteoporóza), zvýšená kazivost zubů, nespavost, svalové křeče
(v těle 1-2,2 kg vápníku 99% v kostech, 1% v krvi)
Mléčné výrobky, ořechy, petržel nať, slunečnicová semena, sardinky, FYROSAN VÁPNÍK
ZINEK Aktivátor více, než 300 enzymů, je obsažen ve struktuře mnoha proteinů. Při syntéze a opravách DNA, RNA a bílkovin kontroluje expresi genů
(v těle 2,2 g ve svalech, játrech, ledvinách)
Horší hojení ran, častější nachlazení, snížení nebo ztráta chuti a čichu, kožní problémy, zvětšení prostaty, riziko cukrovky, kornatění tepen, snížená funkce vaječníků, snížený počet spermií, opožděný růst, únava, zápach potu Dýňová semena, ryby, cibule, vajíčka, FYROSAN ZINEK
ŽELEZO Součást molekuly hemoglobinu, podílí se na řadě biochemických reakcí. Je významné pro buněčné dýchání, přenos elektronů, podílí se na oxidační a redukční přeměně látek v těle
(57% v hemoglobinu, 20% játra, slezina, ledviny, kostní dřeň, 15% mozek - celkem 3 až 5 g)
Anémie,únava, bledost, dušnost, bušení srdce, vyšší vnímavost k infekcím, snížená imunita, záněty v ústech
(úbytek 0,8 mg/den, při silné menstruaci až 80 mg)
(předávkování je nebezpečné!!!)
Řeřicha, nať petržele, pažitka, droždí, ovesné vločky, ořechy, žloutky, kopřiva, PITNÁ RAŠELINA