Význam minerálů pro člověka
Minerály jsou anorganického původu, lidský organismus si je sám neumí vyrobit, a proto je musíme pravidelně do organismu doplňovat. Pro správnou mineralizaci organismu je důležitý nejen dostatečný obsah a poměr minerálů v nápojích, potravě a doplňcích stravy, ale také schopnost organismu potřebné minerály ze stravy přijmout. Na schopnosti "vychytávání" minerálů se podílí stav zažívacího traktu a látkové výměny, a potom pitný režim (voda je nejdůležitějším rozpouštědlem a nosičem minerálů a stopových prvků v těle) a forma přijímaných minerálů. Nejsnáze vstřebávanou a využitelnou formou minerálů je koloidní forma nebo chelátová forma minerálů.
Nezapomeňte, že nedostatečný obsah daného minerálu v našem těle může být zapříčiněn nejen jeho nedostatečným příjmem a vstřebáváním, ale také jeho nadměrnou spotřebou/vylučováním. V takovém případě je důležité zjistit příčinu tohoto stavu a nejen ho ve zvýšené míře doplňovat. V pozdním věku se snižuje schopnost organismu ze stravy vstřebávat pro organismus nezbytné živiny, včetně minerálů a vitamínů. Rovněž v období růstu, při rekonvalescenci po nemoci, úrazu nebo při velké fyzické námaze, sportovním výkonu a stresu je vhodné doplňovat přechodně vyšší potřebu minerálů, stopových prvků, vitamínů a ostatních živin. Z našich prostředků k tomu slouží tablety FYROSAN ZINEK, FYROSAN VÁPNÍK, FYROSAN HOŘČÍK, FYROSAN HOŘČÍK+VÁPNÍK, FYROSAN VÁPNÍK+HOŘČÍK, FYROSAN Z a PITNÁ RAŠELINA, které obsahují ve vhodné formě všechny minerály nezbytné pro naše tělo.
Minerál | Význam | Projevy nedostatku | Největší výskyt |
DRASLÍK | Správná činnost svalů, stimuluje duševní činnost, nezbytný pro funkci mnoha enzymů (denní příjem 2 až 5 gramů, z čehož 3 gramy ihned vyloučíme ledvinami) |
Svalová slabost, nevolnost, otoky, hypoglykemie, hučení v uších, zácpa, nespavost, poruchy srdečního rytmu, při velkém nedostatku až zástava srdce | Sojová mouka, fazole, petržel, rajčata, rozinky, grapfruity, slunečnicová semena (předávkování je nebezpečné!!!) |
FLUOR | Zuby, sklovina
(nové studie poukazují na škodlivost fluoru ve spojení s hliníkem pro lidský organismus (Alzheimer, demence, oslabení ledvin)
|
Zvýšená kazivost zubů | Plody moře, fluorované zubní pasty, čaj, coca-cola |
FOSFOR | S vápníkem rozhoduje o stavbě kostí a zubů (v nich uloženo až 80% zásob v těle). Účastní se biochemických reakcí (transport mastných kyselin a tuků), podílí se na syntéze fosfolipidů (lecitin) a na přenosu nervových impulsů. Je velmi důležitý pro funkci mozku a nervů | Křivice, lomivost kostí a zubů, únava, bolesti a ztuhlost kloubů, náchylnost k infekcím, ztráta chuti k jídlu. (denně 0,5-1,2 g. V poměru 1:1 s vápníkem!) | Ryby, ořechy, mák, žloutek, droždí |
HOŘČÍK | Stavba kostí a buněčná aktivita. Citlivost nervů a svalů. Je nepostradatelný pro metabolismus enzymů, podporuje činnost cca 300 enzymů, má význam při spalování sacharidů a tuků a při tvorbě bílkovin a nukleových kyselin. Omezuje srážení krve, podílí se na obraně těla proti některým nemocem. Reguluje srdeční činnost a svalové kontrakce, chrání nervy a pomáhá tělu využívat vitamíny C a E a přeměňovat glukózu na energii. Má významnou roli při vzniku estrogenů, činnosti žaludku, střev a močového měchýře. Je to silný antistresový činitel, působí protialergicky, protizánětlivě a antitoxicky | Zvýšené riziko srdečních onemocnění a cukrovky, nepravidelné bušení srdce, únava, nervozita, třes, svalové křeče (tělo obsahuje 20 až 30 g hořčíku, z toho je 50 až 70% uloženo v kostech) |
Mák, ořechy, mandle, ovesné vločky, banán, maliny, ostružiny, kiwi, jahody, Magnesia, FYROSAN HOŘČÍK |
CHLÓR | Reguluje osmotický tlak v buňkách, společně se sodíkem a draslíkem zajišťuje správnou viskozitu krve | Vypadávání vlasů, defekty nehtů (denně kolem 9 g) |
užitečný jen v organické formě (zelenina, obilniny, sýry) |
CHRÓM | Metabolismus sacharidů a působení inzulínu, tělesný růst a imunita | Kornatění tepen, vznik cukrovky, úzkostné stavy, snížení metabolismu aminokyselin, zvýšení hladiny triglyceridů a cholesterolu | Kvasnice, řeřicha, telecí játra, plody moře |
JÓD | Učast na tvorbě hormonů štítné žlázy. Urychluje metabolismus živin, zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů. Zklidňuje nervy a zlepšuje mentální funkce (denně 0,1-0,3 g) | Zvětšená štítná žláza, struma, útlum duševní a fyzické činnosti, matné, suché, lomivé a šedivějící vlasy, ekzémy | višně, třešně, čokoláda, mořské ryby, mořská sůl, cibule, mořské řasy |
KOBALT | Je součástí vitamínu B12, hraje velkou rolil v procesu krvetvorby a jako aktivátor enzymů. Vychytává železo při krvetvorbě a jód při syntéze hormonů štítné žlázy. Denní potřeba 5-10 , při chudokrevnosti 50-150 mikrogramů. | Únava, chudokrevnost, předčasné šedivění, opožděný růst | Luštěniny, maso, listová zelenina, ovoce |
KŘEMÍK | Nezbytný pro růst organismu, zpevňuje cévy a kosti. Má vliv na správnoou tvorbu pojivových tkání a chrupavek. Je velmi důležitý pro krásnou a zdravou pleť, nehty a vlasy | Vypadávání vlasů, lámavost nehtů, sklon k zánětům a ke krvácení, kožní choroby, proleženiny, suchá kůže, zánět dásní | Syrová cibule, přeslička rolní |
MANGAN | Mineralizace kostí, metabolismus živin, součást enzymů, řádná krvetvorba (denně 0,25 mg/kg) |
Poruchy motoriky a rovnováhy, únava, předčasné šedivění, poruchy paměti, zvýšená nervová dráždivost, hučení v uších, závratě | Jeřabiny, borůvky, čaj, řeřicha, paprika, ořechy, listová zelenina |
MĚĎ | Tvorba červeného krevního barviva, podpora metabolismu železa, tvorba myelinového obalu nervových vláken a nezastupitelný podíl na buněčném dýchání, ochrana před rakovinou žaludku a padání vlasů (denně cca 2 mg) |
Chudokrevnost, únava, poruchy srdečního rytmu, vysoký krevní tlak, neplodnost, lomivé vybledlé vlasy, vysoký LDL a nízký HDL cholesterol, otoky, pravděpodobně vznik revmatické artritidy | Ořechy, kukuřice, sója, oves, švestky, luštěniny |
MOLYBDEN | Součástí enzymů, reguluje metabolismus mědi, fixuje fluor v zubech (denně cca 0,5 mg) | Anémie, astma, kazivost zubů, infekce močového měchýře, deprese, impotence | Listová zelenina, luštěniny |
SELEN | Součástí enzymů, společně s vitamínem E odstraňuje volné radikály a peroxidy (významný antioxidant) a chrání před negativním působením těžkých kovů. Ovlivňuje krevní tlak a brání kornatění tepen. Podporuje správnou funkci srdce, zvyšuje imunitu. Cukr totálně ničí selen v organismu!!! | Zvýšené riziko rakoviny, snížení odolnosti organismu, lupy, žlutě nebo šedivě zbarvené kousky suché kůže, kožní záněty, svalová slabost a únava (denně aspoň 10 mg) |
Mořské ryby, játra, tuňák, luštěniny, cibule, česnek, kukuřice, žloutek |
SÍRA | Součást bílkovin, a to aminokyselin cysteinu, methioninu a taurinu a vitamínu B1. Podílí se na detoxikaci organismu (denně cca 200 mg) |
Lomivost vlasů a nehtů, rozvoj alergií, vyšší pravděpodobnost arteriosklerózy, artritidy, ale i zácpa, záněty, kandidózy a vředy | Maso, vejce, cibule, česnek, ořechy, ryby |
SODÍK | Přenos nervových impulsů. Vyšší příjem sodíku ve formě soli zapříčiní vysoký krevní tlak, dochází k přetížení ledvin a ztrátám draslíku (denně 5 až 15 g, při vysokém tlaku jen 1 g!!) |
Porucha trávení sacharidů, neuralgické bolesti, svalové křeče lýtek a prstů nohou, ztráta chuti k jídlu, žízeň, únava | Sůl, mrkev, cibule, kyselé zelí, eidam, tuňák v konzervě |
VANAD | Mineralizace kostí, metabolismus živin, základ některých enzymů, přenos sodíku buněčnou stěnou. Význam při syntéze hemoglobinu | Chudokrevnost. Z potravy se vstřebá pouze 5 až 10%. | Rostlinné oleje, ryby, olivy, celozrnné obiloviny |
VÁPNÍK | Stavba a tvrdnutí kostí a zubů, procesy ve všech tělesných buňkách, kdy řídí vstup a vylučování látek do a z buněk. Reguluje srážlivost krve a citlivost nervů a svalů. Podílí se na ochraně proti zánětům a infekčním zárodkům. Na přítomnosti vápníku závisí mnoho procesů látkové výměny. Ze střeva do krve se vstřebává za pomoci vitamínu D. Vápník při mnoha procesech v těle působí proti působení hořčíku - vzájemně se ovlivňují | Křivice u rostoucího organismu, řídnutí a lomivist kostí u dospělých (osteoporóza), zvýšená kazivost zubů, nespavost, svalové křeče (v těle 1-2,2 kg vápníku 99% v kostech, 1% v krvi) |
Mléčné výrobky, ořechy, petržel nať, slunečnicová semena, sardinky, FYROSAN VÁPNÍK |
ZINEK | Aktivátor více, než 300 enzymů, je obsažen ve struktuře mnoha proteinů. Při syntéze a opravách DNA, RNA a bílkovin kontroluje expresi genů (v těle 2,2 g ve svalech, játrech, ledvinách) |
Horší hojení ran, častější nachlazení, snížení nebo ztráta chuti a čichu, kožní problémy, zvětšení prostaty, riziko cukrovky, kornatění tepen, snížená funkce vaječníků, snížený počet spermií, opožděný růst, únava, zápach potu | Dýňová semena, ryby, cibule, vajíčka, FYROSAN ZINEK |
ŽELEZO | Součást molekuly hemoglobinu, podílí se na řadě biochemických reakcí. Je významné pro buněčné dýchání, přenos elektronů, podílí se na oxidační a redukční přeměně látek v těle (57% v hemoglobinu, 20% játra, slezina, ledviny, kostní dřeň, 15% mozek - celkem 3 až 5 g) |
Anémie,únava, bledost, dušnost, bušení srdce, vyšší vnímavost k infekcím, snížená imunita, záněty v ústech (úbytek 0,8 mg/den, při silné menstruaci až 80 mg) |
(předávkování je nebezpečné!!!) Řeřicha, nať petržele, pažitka, droždí, ovesné vločky, ořechy, žloutky, kopřiva, PITNÁ RAŠELINA |