STŘEVNÍ INFEKCE

Střevní infekce nejsou jen nejznámější smrtelné bakteriální nemoci středověku (cholera, tyfus, úplavice). Jedná se o široký komplex infekčních - bakteriálních a virových onemocnění, zapříčiněných zejména bakteriemi salmonela, yersinie, escherichia, clostridium, měňavkami entamoeba, nálevníky balantidium, červy, ale i neinfekčních onemocnění (důsledky stresu, vedlejších účinků léků, toxinů od kvasinek a plísní, antibiotiky narušené rovnováhy mikroflóry) postihujících tlusté i tenké střevo. Doporučuji při střevních problémech sledovat stolici (barvu, příměsi, krev).
POZOR - střevní chřipka má s chřipkou společné pouze příznaky a nikoli viry, a proto se na ni musí jinak, než na chřipku!!!
Důležité je podle příznaků (bolesti kloubů, rychlý nástup, vysoká horečka) rozeznat virovou od bakteriální infekce. U virové infekce je zbytečná dezinfekce střev, která je naopak nezbytná u bakteriální. V obou případech je však nezbytná dieta! První den nejez NIC, druhý a třetí den jen suchý rohlík a dušenou mrkev, od čtvrtého dne do ukončení potíží suché brabory, banány, jablka. U malých dětí buďte velmi obezřetní a s kojenci okamžitě do nemocnice!