SALMONELÓZA

Salmonelóza je označení pro akutní průjmová bakteriální onemocnění způsobovaná bakteriemi Salmonella (nejčastěji S.enteritidis). Přenáší se obvykle z nakažené potravy, kontaminované vody, od zvířat, u dětí také fekál-orálně. Salmonelly se mohou množit prakticky v každé potravině (nejčastěji nedostatečně tepelně opracované drůbeží maso a vejce), pokud má přiměřenou teplotu, vlhkost a pH. Vyšší teploty je zabíjejí. Inkubační doba je 6-48 hodin.
Projevuje se zejména průjmy, bolestmi břicha, zvracením, horečkou, tmavou močí a bolestmi hlavy. Následkem silných průjmů bývá dehydratace. Při léčbě není vhodné podávat antibiotika. Zásadní je zvýšit příjem tekutin, v prvních 2 dnech dočasně nejíst nebo jen suché, později lehké potraviny. Může se podávat živočišné uhlí, Smecta, apod. Léčba trvá 1 až 2 týdny, dokud příznaky neodezní. U některých lidí může salmonelóza přetrvávat ve žlučových cestách a při dlouhodobé nákaze může přejít do chronického stavu a způsobit poškození jater, ledvin a pod. Komplikací může být zánět mozkových blan, zánět kostí nebo zánět močových cest.