Překyselení (narušení acidobazické rovnováhy) může mít mnoho příčin. Pokud pomineme příčiny respirační (chybné dýchání nebo respirační onemocnění), pak je příčina metabolická. Tou nejjednodušší a nejsnáze odstranitelnou metabolickou příčinou je "pouze" nějaká dietní chyba. I když má překyselení mnoho spolehlivých příznaků, můžete si stav acidobazické rovnováhy ověřit snadno pomocí lakmusových papírků z lékárny (pH slin a moči). Ideální hodnota pH je kolem 7,4 (měřte ráno, kdy je moč nejkyselejší). Hodnotu pH moči pod 7 je třeba řešit.
Nejčastější dietní chybou je přejídání se, konzumování nadměrného množství bílkovin, cukrů, alkoholu, nasycených mastných kyselin, konzervačních látek, potravinářských barviv. K překyselení vede nesprávně fungující metabolismus, kouření, pití chlorované vody, hltání nerozmělněné potravy, konzumace různých jedovatých látek, insekticidů, pesticidů, herbicidů, apod. Dalšími příčinami jsou: špatný životní styl, narušená střevní mikroflóra, nedostatečný příjem vody, stres, duševní nerovnováha, zloba.
Následky překyselení jsou: vyplavování minerálů (vápník, draslík, sodík, hořčík) z těla (snaha organismu neutralizovat kyseliny), ale zejména celá řada civilizačních chorob (rakovina, kardiovaskulární onemocnění, obezita, cukrovka, oslabení imunity, únava, osteoporóza, poškození volnými radikály).
Proveďte si audit svého jídelníčku, konzumujte více zásaditých potravin (veškerá zelenina, z ovoce grepy a citróny), pijte hlavně čistou vodu bez bublinek.

Žádná položka