PORUCHY ZAŽÍVÁNÍ

Poruchy přijímání a zpracování potravy v důsledku nemoci, otravy, nesprávné životosprávy, hormonální poruchy, apod. nazýváme též souhrnně dyspepsií K nejčastějším poruchám zažívání patří zvracení, průjem a zácpa, dále větry, říhání, nadýmání, kručení v žaludku, bolesti břicha. Obecně platí, že se potíže zhoršují, když ležíte. Při řešení poruchy zažívání musí jít ruku v ruce snaha o příjem kvalitní stravy s vylepšením kvality zažívání, vstřebávání živin a vylučování.
Nezapomínejte, že zažívání začíná v ústech. Než dospěje rozmělněná strava nebo nápoj do žaludku, receptory ve Vašich ústech již dávno předaly Vašemu organismu obrovské množství informací o složení a kvalitě přijímané stravy. Důležité pro rychlou nápravu zdravotního stavu je vždy odstranění zřejmých dietních chyb.
Přidejme pár zásad:
Nezapomínejte, že zažívání začíná v ústech. Než dospěje rozmělněná strava nebo nápoj do žaludku, receptory ve Vašich ústech již dávno předaly Vašemu organismu obrovské množství informací o složení a kvalitě přijímané stravy. Důležité pro rychlou nápravu zdravotního stavu je vždy odstranění zřejmých dietních chyb.
Přidejme pár zásad:
- Psychické naladění na jídlo a klid při jídle
- Důsledné rozmělnění stravy v ústech
- Příjem tekutin mezi jídly, ale ne těsně před, při nebo bezprostředně po jídle (kromě malého šálku teplého heřmánkového, zázvorového, fenyklového čajíku nebo směsi PORUŠENÉ ZAŽÍVÁNÍ)
- Přestávky mezi dvěma jídly delší, jak 3 hodiny zbytečně přelaďují organismus do režimu ukládání tukových zásob (kromě období spánku). Jezte však až když máte pocit hladu!
- Zapomeňte na fritování, když musíte smažit, tak kvalitní olej a co nejkratší dobu
- Až na výjimky jídlo neohřívejte
- Pozor na hliníkové nádoby, příbory, ale i některé balené a sušené potraviny!!!
- Zvyšte na maximum příjem čerstvé stravy
- Nemíchejte škroby nebo cukry s bílkovinami. Oddělujte ovoce od bílkovin a škrobů
Hlídejte si zdraví slinivky a sleziny – často je nechutenství (pocit plnosti, křeče v břiše) spojeno s problémy těchto dvou orgánů, které mají s játry důležitý vliv na správnou funkci žaludku a zprostředkovaně i střev.
Kromě našich směsí a tinktur určených pro nápravu poruch zažívání mají obecně posilující účinky na žaludeční a střevní trakt: koriandr, máta peprná, anýz, majoránka, lékořice a éterické oleje obsažené v omeji, andělice, kmínu, heřmánku, bergamotu, citronele, fenyklu, vavřínu, meduňce, oreganu, rozmarýnu, zázvoru, ale i dalších bylinách.
Kromě našich směsí a tinktur určených pro nápravu poruch zažívání mají obecně posilující účinky na žaludeční a střevní trakt: koriandr, máta peprná, anýz, majoránka, lékořice a éterické oleje obsažené v omeji, andělice, kmínu, heřmánku, bergamotu, citronele, fenyklu, vavřínu, meduňce, oreganu, rozmarýnu, zázvoru, ale i dalších bylinách.
Z praxe však mohu říci, že bylinná léčba a v první řadě bylinné odvary jsou na chronické trávicí potíže základem léčby. Pokud jsou příčinou nervové napětí, úzkost a další psychologické faktory, pak je vhodné doplnit aromaterapii.
Žádná položka