Poruchy přijímání a zpracování potravy v důsledku nemoci, otravy, nesprávné životosprávy, hormonální poruchy, apod. nazýváme též souhrnně dyspepsií K nejčastějším poruchám zažívání patří zvracení, průjem a zácpa, dále větry, říhání, nadýmání, kručení v žaludku, bolesti břicha. Obecně platí, že se potíže zhoršují, když ležíte. Při řešení poruchy zažívání musí jít ruku v ruce snaha o příjem kvalitní stravy s vylepšením kvality zažívání, vstřebávání živin a vylučování.
Nezapomínejte, že zažívání začíná v ústech. Než dospěje rozmělněná strava nebo nápoj do žaludku, receptory ve Vašich ústech již dávno předaly Vašemu organismu obrovské množství informací o složení a kvalitě přijímané stravy. Důležité pro rychlou nápravu zdravotního stavu je vždy odstranění zřejmých dietních chyb.
Přidejme pár zásad:
  1. Psychické naladění na jídlo a klid při jídle
  2. Důsledné rozmělnění stravy v ústech
  3. Příjem tekutin mezi jídly, ale ne těsně před, při nebo bezprostředně po jídle (kromě malého šálku teplého heřmánkového, zázvorového, fenyklového čajíku nebo směsi PORUŠENÉ ZAŽÍVÁNÍ)
  4. Přestávky mezi dvěma jídly delší, jak 3 hodiny zbytečně přelaďují organismus do režimu ukládání tukových zásob (kromě období spánku). Jezte však až když máte pocit hladu!
  5. Zapomeňte na fritování, když musíte smažit, tak kvalitní olej a co nejkratší dobu
  6. Až na výjimky jídlo neohřívejte
  7. Pozor na hliníkové nádoby, příbory, ale i některé balené a sušené potraviny!!!
  8. Zvyšte na maximum příjem čerstvé stravy
  9. Nemíchejte škroby nebo cukry s bílkovinami. Oddělujte ovoce od bílkovin a škrobů
Hlídejte si zdraví slinivky a sleziny – často je nechutenství (pocit plnosti, křeče v břiše) spojeno s problémy těchto dvou orgánů, které mají s játry důležitý vliv na správnou funkci žaludku a zprostředkovaně i střev.
Kromě našich směsí a tinktur určených pro nápravu poruch zažívání mají obecně posilující účinky na žaludeční a střevní trakt: koriandr, máta peprná, anýz, majoránka, lékořice a éterické oleje obsažené v omeji, andělice, kmínu, heřmánku, bergamotu, citronele, fenyklu, vavřínu, meduňce, oreganu, rozmarýnu, zázvoru, ale i dalších bylinách.

Z praxe však mohu říci, že bylinná léčba a v první řadě bylinné odvary jsou na chronické trávicí potíže základem léčby. Pokud jsou příčinou nervové napětí, úzkost a další psychologické faktory, pak je vhodné doplnit aromaterapii.

Žádná položka